Sociale chemie met Chempedia

Hoe krijgen ze dit voor elkaar en hoe willen ze zo'n enorm grote database gaan opbouwen? Hier komt het sociale aspect om de hoek kijken, toen ze Chempedia startte was de database leeg... maar inmiddels een aantal dagen na lancering is hij al gevuld met meer dan 200 stoffen. Dit lijkt een kleine start, en dat is het ook, maar naarmate er meer stoffen worden toegevoegd, trekt hij ook meer mensen, deze doen waarschijnlijk ook een bijdrage. Zo groeit niet alleen het aantal stoffen, maar ook de gebruikers.

Heptanone - Chempedia Interface
Heptanone - Chempedia Interface

De manier waarop de kwaliteit binnen de database word gehandhaafd gebeurd ook op de sociale manier. Er wordt gewerkt met behulp van reputatie, die je alleen maar van andere mensen kan krijgen. Geef jij stoffen de juiste naam of help jij de naam aan een structuur dan kan je van andere mensen puntje erbij krijgen. Mensen met veel punten zijn dus betrouwbaarder dan mensen met weinig punten. Te gek! Ik houd wel van zulke systemen, vaak zijn ze betrouwbaar en als je denkt dat het echt niet goed is val je toch gewoon terug op je boeken?

Chempedia staat inmiddels tussen mijn bookmarks in Delicious en ik ga kijken hoe hoog ik mijn reputatie kan krijgen door het geven van namen aan structuren en het invoeren ervan! Let wel op Chempedia is nog in Beta, dus het kan zijn dat niet alles even goed werkt, daarnaast zijn ook nog niet alle functies ingebouwd, maar het word actief ontwikkeld!